Aanbevelingen adviesrapport KIN
KNAW en NWO hebben een taskforce klimaatonderzoek in het leven geroepen, bestaande uit 23 wetenschappers van verschillende achtergronden. Dit tijdelijke adviesorgaan heeft een rapport uitgebracht over de oprichting van een nieuw netwerkinstituut voor wetenschapsbreed klimaatonderzoek. De taskforce heeft bekeken hoe Nederlandse klimaatonderzoekers uit alle vakgebieden hun krachten kunnen bundelen voor een gezamenlijke agenda voor integraal klimaatonderzoek en hoe bestaande kennis en kunde beter kan worden gestroomlijnd.
Ga snel aan de slag
De Taskforce Klimaatonderzoek doet op basis van de bevindingen in het adviesrapport de volgende aanbevelingen voor de implementatie van het KIN:
De urgentie van klimaatverandering duldt geen uitstel. Begin zo snel mogelijk met de concrete uitwerking van de plannen in dit adviesrapport en benoem na consultatie met stakeholders (o.a. EZK, OCW, UNL, CvB’s, TO2’s, RKI’s) een kwartiermakersteam voor de verdere concretisering en implementatie van het KIN. Overweeg de volgende stappen om de beginfase te versnellen:
- het organiseren van een bijeenkomst om feedback te krijgen van wetenschappers, bestuurders en vertegenwoordigers van maatschappelijke partners die actief zijn in het klimaatonderzoek
- het opstellen van een implementatieplan, waarin het huidige advies nader is uitgewerkt en de input van de consultaties is verwerkt
- het voorbereiden van de pilotfase (begin) waarin met workshops en eerste programma’s ervaring opgedaan wordt met de voorgestelde nieuwe werkwijzen
- het instellen van een stuurgroep die de kwartiermakersfase begeleidt; leden van de huidige Taskforce Klimaatonderzoek kunnen hierin desgevraagd een rol spelen
Voor het advies integraal uit
De KIN-aanpak zoals in dit adviesrapport omschreven moet in samenhang uitgevoerd worden. Voor het bereiken van impact is het essentieel dat de verschillende sporen simultaan opgezet en uitgevoerd worden. Concreet betekent dit:
- dat tijdens de implementatiefase aandacht moet uitgaan naar het vormgeven van elk van de drie onderdelen van het KIN: programma, pact en centrum
- dat in de pilotfase workshops en programma’s georganiseerd moeten worden die gericht zijn op systeemtransities inclusief alle daarbij horende aspecten (van technologie tot samenleving)
Faciliteer en versnel de kennistransitie
Het KIN werkt met een nieuwe, integrale manier van kennis-(co)creatie, kennisproductie, kennistoepassing en kennisdeling. Daarvoor is ook een transitie nodig in het betrokken deel van de kenniswereld. Faciliteer en versnel dat proces waar mogelijk door de hier voorgestelde KIN-aanpak, en zorg ook dat de prikkels voor onderzoekers goed werken. Dit kan bijvoorbeeld ontwikkeld worden door in de pilot/startfase workshops te organiseren, waarin zowel belanghebbenden als onderzoekers samen een concreet onderzoeksprogramma vormgeven.
Sluit aan bij nationale en internationale ontwikkelingen
Zie het KIN niet als losstaand, concurrerend project, maar als aanvulling, samenbrenging en verdere ontwikkeling van bestaande initiatieven, zowel nationaal als internationaal. De urgentie van het vraagstuk vraagt om vergaande samenwerking, niet om concurrentie.
Houd oog voor de lange(re) termijn
Het adviesrapport stelt een benadering voor die toegesneden is op de langere termijn. Systeemtransities en de kennis die daarvoor nodig is, net als het internationale programma, zijn zaken van de lange adem. Een initiatief als dit zal voor minimaal 10 jaar of langer moeten bestaan.
Bestuursreactie NWO en KNAW
De besturen van NWO en KNAW onderschrijven de urgentie en omarmen de voorgestelde vorm die dit initiatief zou moeten krijgen volgens de taskforce. De besturen zijn onder de indruk van de vernieuwing die hieruit spreekt. Het rapport is indrukwekkend, inspirerend en innovatief. De nadruk op het versnellen van de systeemtransities is een belangrijk uitgangspunt. Het rapport maakt tevens duidelijk dat we het wetenschappelijk onderzoek niet zozeer als einddoel moeten zien, maar juist als startpunt van oplossingen waarin wetenschappers samen met de maatschappelijke actoren de resultaten van onderzoek verder brengen.
Het adviesrapport
Download het advies.
KIN verbindt, verbreedt, verdiept en ontsluit kennis voor transities naar een klimaatneutrale en klimaatbestendige samenleving.
Wil je je ook inzetten voor een klimaatbestendige wereld?
KIN verbindt, verbreedt, verdiept en ontsluit kennis voor transities naar een klimaatneutrale en klimaatbestendige samenleving. Wil jij je hier ook voor inzetten? Neem contact met ons.