Search
Close this search box.

Actueel

Wil je op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief onderaan de pagina.

Hieronder vind je alle nieuwsberichten. Ook de KINcast-berichten van de zomer van ’23 zijn nog terug te luisteren.

 

Filter de nieuwsberichten op categorie:

Berichten
Actueel

Lorentz Centre uitslag: Winnaar bekend eerste workshop Sustainability Challenge in februari 2025

Het voorstel ‘Human-Biodiversity Relationships Across Scales’ heeft de eerste Sustainability Challenge-workshop van KIN en het Lorentz Center gewonnen. Gepland voor 3-7 februari 2025, heeft de workshop tot doel duurzame, rechtvaardige samenlevingen te bevorderen. Het Lorentz Center zal de kosten van de locatie dekken en een budget van €15.000 beschikbaar stellen. Gefeliciteerd aan de winnende auteurs!

Lees verder »
Actueel

Terugblik op de tweede Make-aton: Pitches, Post-its & Patat

Op 26 juni kwamen zo’n zeventig enthousiaste beleidsmakers, wetenschappers en adviseurs samen voor de tweede Make-aton in het Cobra Museum in Amstelveen. Het doel? Samen werken aan adaptatiepaden voor vijf (uiteindelijk zeven!) belangrijke thema’s binnen de nieuwe Nationale Klimaatadaptatiestrategie (NAS). De energie en samenwerking gedurende de dag waren indrukwekkend, zelfs tot laat in de avond! Deze unieke pressure-cooker dag resulteerde in waardevolle inzichten en creatieve oplossingen, waar we graag samen op terugblikken.

Lees verder »
Actueel

KIN stuurgroep trapt af met een succesvolle eerste bijeenkomst

Op 22 april 2024 vond een feestelijk moment plaats: onze nieuwe stuurgroep kwam voor het eerst samen in het NWO-kantoor in Utrecht! Deze bijeenkomst was een belangrijke mijlpaal voor het KIN en markeert het begin van een spannende nieuwe fase. In deze blog nemen we je mee langs de hoogtepunten van deze inspirerende vergadering, vertellen we je wat de stuurgroep precies doet, stellen we je voor aan de leden, en delen we de belangrijkste besluiten die zijn genomen.

Lees verder »
Actueel

Terugblik 1e Make-aton NAS

‘Ik wil het niet nog complexer maken, maar ik ga het toch doen,’ verklaarde een deelnemer tijdens de eerste Make-aton in het kader van de nieuwe Nationale Klimaatadaptatiestrategie (de NAS). Hoe maak je een robuuste strategie voor alle onderwerpen waarop Nederland klimaatadaptief moet worden, zonder dat de mogelijke oplossingen en maatregelen elkaar in de weg gaan zitten? Inderdaad een hele complexe opgave. Maar het is ook een urgente missie. ‘We moeten nieuwe dingen durven doen,’ aldus Chantal Oudkerk Pool, Projectleider Nationale Klimaatadaptatiestrategie. Daarom organiseert het Klimaatonderzoek Initiatief Nederland (KIN) samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) als coördinerend ministerie deze serie Make-atons. Hierbij werken experts en beleidsmakers samen om adaptatiepaden te ontwikkelen die zullen dienen als input voor de nieuwe NAS. De eerste sessie op 30 mei richtte zich op het formuleren van een methode voor het opstellen van deze adaptatiepaden.

Lees verder »
Actueel

IPCC: de koppen bij elkaar tegen klimaatverandering

Veel mensen kennen het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) wel van de dikke, doorwrochte rapporten over klimaatverandering die dikwijls de voorpagina’s van kranten halen. Maar wat is IPCC preices, en waar houdt het zich mee bezig? IPCC is een onderdeel van de Verenigde Naties dat de wetenschappelijke literatuur over klimaatverandering bijeenbrengt en samenvat voor beleidspubliek. Het IPCC brengt regelmatig rapporten uit over de internationale stand van kennis over klimaatverandering en de gevolgen ervan. Deze rapporten zijn bedoeld om beleidsmakers van over de hele wereld te informeren en te helpen bij het nemen van weloverwogen beslissingen.

Dit jaar zijn de voorbereidingen begonnen voor een speciaal rapport over steden en klimaatverandering, dat in 2027 uit moet komen. Prof. Bart van den Hurk, wetenschappelijk directeur bij Deltares, geeft als co-voorzitter van de werkgroep over klimaatgevolgen en -adaptatie met zijn team mede leiding aan de totstandkoming van dit rapport.

Lees verder »
Actueel

Terugblik: Rondetafelgesprek over klimaatverandering en systeemtransities in de context van onderzoekssamenwerking tussen Mozambique en Nederland

Begin mei nodigden we Nederlandse en Mozambiquese onderzoekers en ervaringsdeskundigen uit voor een ‘round table’ (rondetafelconferentie). Hierbij stonden klimaatverandering en systeemtransities centraal. Kon je er niet bij zijn en/of ben je benieuwd naar de uitkomsten? In deze blog hebben we de resultaten op een rijtje gezet. Je vindt hier ook de link naar de volledige reflectie.

Lees verder »