THRIVE x KIN Purpose Accelerator
De urgentie van de klimaatcrisis moedigt ons aan om samen te werken en gebruik te maken van de waardevolle kennis die we al hebben. Daarom zijn wij enthousiast over onze samenwerking met THRIVE Institute. Op 8 mei is het Purpose Accelerator-programma gestart, waarbij 7 getalenteerde PhD-kandidaten met verschillende achtergronden hun kennis en vaardigheden inzetten voor de maatschappelijke missie van het KIN.
''Ik wil mijn kennis verder ontwikkelen en duurzame oplossingen bedenken!''
KIN en THRIVE voor klimaatvalorisatie
KIN is een samenwerking aangegaan met THRIVE, de expert op impact maken en het navigeren in complexiteit. Via THRIVE’s beproefde methode “de Purpose Accelerator” is er een werkgroep van multidisciplinaire onderzoekers gevormd die onder begeleiding een evidence basis creëren voor klimaatvalorisatie.
Gedurende vijf maanden zullen de PhD-kandidaten, naast hun (uiteenlopende) onderzoeksprojecten, onderzoek doen naar goede voorbeelden van pilots en interventies op het gebied van klimaatneutraliteit en -bestendigheid. Op deze manier wordt geleerd hoe we de potentie uit wetenschap het beste voor de klimaattransitie kunnen benutten. Wat moeten we organiseren om relevante inzichten vanuit onderzoek het snelst en meest effectief te laten leiden tot grote maatschappelijke impact?
De onderzoekers besteden vier uur per week aan de opleiding tot knowledge broker en het knowledge brokeren zelf. In de tussentijd leren zij van experts op het gebied van knowledge brokering, valorisatie en systeem- en klimaattransitie. Zo krijgen ze de kans om ervaring op te doen in het aanpakken van urgente en complexe maatschappelijke vraagstukken uit de praktijk. Op deze manier stellen de onderzoekers een solide bewijsbasis op en worden er concrete stappen behaald, die nuttig zijn voor de toekomstige inspanningen van het KIN.
Voor de individuele onderzoekers is dit de start van hun knowledge broker carrière. Stuk voor stuk leggen zij de basis voor een nieuw type professie waarbij inhoudelijk experts met een been in de academie staan en een been daarbuiten. In hun verdere carrière spannen zij zich in om zoveel mogelijk relevante inzichten uit de wetenschap te vertalen naar antwoorden voor complexe maatschappelijke vragen.
Wat zijn ‘knowledge brokers’?
Knowledge brokers of ‘kennisbemiddelaars’ vormen een essentiële schakel tussen wetenschap en praktijk, omdat zij wetenschappelijke inzichten omzetten in heldere en praktische toepassingen voor de samenleving. Deze pioniers maken wetenschappelijke kennis toegankelijk en toepasbaar, bijvoorbeeld door het ontwikkelen van op bewijs gebaseerde beleidsmaatregelen of het communiceren van wetenschappelijke ontwikkelingen op een begrijpelijke manier. Door voortdurend in contact te blijven met het veld en te focussen op maatschappelijke en ecologische impact, dragen deze knowledge brokers bij aan het oplossen van complexe maatschappelijke vraagstukken.
Maak kennis met onze knowledge brokers
Jane Pauline Ramirez
Jane is PhD-kandidaat aan de TU Delft, gespecialiseerd in Aerospace Engineering. Ze ontdekte het programma via haar universiteit en haar ervaring in biomorfische intelligentie brengt een unieke invalshoek naar het project. Jane heeft een achtergrond in AI en werkt momenteel aan projecten die zich richten op de toepassing van kunstmatige intelligentie in luchtvaarttechniek. Ze hoopt nieuwe inzichten op te doen en bij te dragen aan klimaatbestendigheidsstrategieën.
Ugochukwu Orji
Ugochukwu, of Ugo, is PhD-kandidaat aan Tilburg University met een focus op AI en data science voor energievoorspelling en duurzame energie-integratie. Hij kwam via de universiteitsmelding in aanraking met het Purpose Accelerator-programma. Zijn werkervaring als energieanalist geeft hem een stevige basis in de toepassing van voorspellende modellen in de energie-industrie. Ugo kijkt ernaar uit om zijn vaardigheden in kennisbemiddeling te ontwikkelen en samen te werken met anderen om duurzame energieoplossingen te bevorderen.
Maksim Sitnikov
Maksim is PhD-kandidaat aan Tilburg University in Organization and Management Studies. Hij richt zich op de dynamiek van tijd in interorganisationele relaties, specifiek in hetEU Emission Trading System. Hij werd aangetrokken tot het programma door de nadruk op het onderzoekseffect en het praktisch toepassen van empirische bevindingen. Maksim verwacht dat het programma zijn vaardigheden in kennisbemiddeling en zijn netwerk zal versterken, wat hem zal helpen om effectief bij te dragen aan klimaatbeleid.
Martha Kosters
Martha is PhD-kandidaat aan de Universiteit Utrecht in Earth Sciences. Ze werd geïnspireerd door een promotionele e-mail van THRIVE en besloot zich aan te melden. Haar achtergrond in geowetenschappen en duurzame consultancy geeft haar een breed kennisraamwerk om toe te passen binnen het programma. Martha kijkt ernaar uit om te leren over de complexiteit van het implementeren van klimaatadaptatie- en mitigatiestrategieën in de praktijk.
Rianna Anwar Sani
Rianna is afgestudeerd als dierenarts en werkt momenteel aan haar PhD bij de Universiteit Utrecht, gericht op antimicrobieel gebruik en resistentie op pluimveebedrijven in Indonesië. Ze leerde over het programma via het PhD-netwerk PROUT. Rianna’s ervaring als dierenarts en haar achtergrond in epidemiologie en gemengde methodenstudies brengen waardevolle communicatieve en analytische vaardigheden naar het programma. Ze hoopt bij te dragen aan de versnelling van de transitie naar een klimaatneutrale samenleving.
Ravi Ramesh
Ravi is PhD-kandidaat in Mechanical Engineering aan de TU Delft. Hij ontdekte het Purpose Accelerator-programma via LinkedIn en vond het een mooi aanvulling op zijn interesse in klimaatverandering en beleidsvorming. Ravi heeft een achtergrond in lucht- en ruimtevaarttechniek en een sterke interesse in fluïdumdynamica en weerspatronen. Hij kijkt ernaar uit om met mensen uit verschillende disciplines samen te werken en praktijkgerichte oplossingen voor klimaatverandering te ontwikkelen.
Daniela Garcia-Caro
Daniela is PhD-onderzoeker aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, binnen het Initiative on the Dynamics of Inclusive Prosperity. Haar academische achtergrond omvat een MSc. in Sustainable Development van de Uppsala University en een gespecialiseerde master in Agroecology, Food Sovereignty, Urban Ecology en Rural Development Cooperation van de Universidad de La Laguna. Ze kwam in aanraking met het Purpose Accelerator-programma via haar deelname aan THRIVE’s PhD Career Swifters programma. Daniela brengt waardevolle kennis en ervaring mee op het gebied van agro-ecologie, voedselsystemen, recht en beleid, en duurzaamheidstransities. Haar betrokkenheid bij lokale initiatieven zoals de voedselcoöperatie Biobulkbende geeft haar een praktische kijk op transitieprojecten. Daniela kijkt ernaar uit om te leren hoe ze haar bevindingen en perspectieven effectief kan communiceren en bij te dragen aan de missie van het KIN.
Maak kennis met de PhD-kandidaten van het THRIVE Purpose Accelerator programma
Op 8 mei ging het THRIVE Purpose Accelerator-programma van start, een initiatief dat speciaal is ontworpen om PhD-kandidaten te ondersteunen in het toepassen van hun kennis op maatschappelijke missies van het KIN. In deze samenwerking met THRIVE Institute wordt het onderzoek uitgevoerd door zeven getalenteerde PhD-kandidaten, ook wel ‘knowledge brokers’ genoemd. Deze zomer hebben we ze op ons LinkedIn-kanaal stuk voor stuk voorgesteld. In deze blog zetten we alle voorstelposts onder elkaar. Jane Pauline Ramirez is PhD-kandidaat aan de TU Delft. Jane is gespecialiseerd in bionics/biologie-geïnspireerde techniek en robotica en kunstmatige intelligentie, met toepassingen in milieubeheer, sociale diensten en internationale ontwikkeling. Jane heeft zeer specifieke en waardevolle kennis op het gebied van biologisch geïnspireerde robotica. Zij zet dit graag in om innovatieve oplossingen te ontwikkelen voor milieubeheer en maatschappelijke uitdagingen. Haar werk aan de TU Delft en haar eerdere opleidingen en onderzoek in Italië, Zwitserland en Japan maken haar een waardevolle toevoeging aan het THRIVE-programma. Jane’s motivatie voor deelname aan het programma komt voort uit haar persoonlijke ervaringen met natuurrampen en haar vastberadenheid om positieve verandering te realiseren. Ze kijkt ernaar uit om met inspirerende mensen samen te werken en impact te maken op lange termijn. Onderzoeker Daniela Garcia-Caro Briceno voelt zich helemaal thuis in de wereld van agro-ecologie, EU-voedselwetgeving en duurzaamheidstransities. Daniela kwam bij ons terecht na haar deelname aan het PhD Career Swifters Programma van Thrive aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Dit programma hielp haar ontdekken welke maatschappelijke impact ze wil maken na haar promotie. Haar passie om een brug te slaan tussen duurzame voedselsystemen, wetenschap en beleid maakte haar keuze voor het Purpose Accelerator Programma een no-brainer. Met een MSc in Sustainable Development van de Uppsala Universiteit en een gespecialiseerde master in Agroecologie, Voedselsoevereiniteit, Stedelijke Ecologie en Plattelandsontwikkeling van de Universidad de La Laguna, heeft Daniela een indrukwekkende academische achtergrond. Momenteel werkt ze als PhD-onderzoeker bij het Initiative on the Dynamics of Inclusive Prosperity aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, waar ze de rol van wetgeving in agro-ecologische transities onderzoekt. Daniela brengt een schat aan kennis en ervaring mee in interdisciplinair werk, waarbij ze informatie tussen verschillende actoren en velden vertaalt. Haar expertise omvat systeemtheorieën, transitie-wetenschappen en duurzaamheid-discours. Daarnaast is ze ook actief betrokken bij lokale gemeenschapsprojecten, zoals de voedselcoöperatie Biobulkbende, waar ze als werkgroepcoördinator werkt. Ze kijkt enorm uit naar haar deelname aan het programma. Ze hoopt hier te leren hoe ze haar ideeën en kennis effectief kan delen met andere change agents en de bredere samenleving. Haar doel? Bijdragen aan positieve maatschappelijke veranderingen door middel van effectieve communicatie en samenwerking. Ugochukwu Orji zet AI en datascience in om klimaatverandering aan te pakken. Hij ontdekte ons programma via Tilburg University TSHD. Zijn promotieonderzoek richt zich op AI en datascience voor energievoorspelling en duurzame energie. Samenwerking met het Dutch Climate Research Initiative (KIN) biedt hem de kans om zijn kennis verder te verdiepen. Met een achtergrond in informatica en datascience en ervaring als energieanalist bij een energieverdeelbedrijf, brengt Ugochukwu waardevolle kennis mee op het gebied van energievoorspelling en hernieuwbare energie. Hij verwacht dat het programma zijn vaardigheden als kennisbroker zal versterken—complexe wetenschappelijke inzichten omzetten in bruikbare informatie voor beleidsmakers en de gemeenschap. Ook wil hij leren hoe hij de publieke discussie over klimaatverandering beter kan beïnvloeden, vooral in de energiesector. Ugochukwu kijkt ernaar uit om samen te werken met gelijkgestemde individuen en experts. Hij hoopt zijn communicatievaardigheden en beleidsinzicht te verbeteren, zodat hij effectiever kan bijdragen aan klimaatinitiatieven. Maksim Sitniko is een gepassioneerde onderzoeker die zijn kennis in organisatie- en managementstudies inzet om klimaatverandering aan te pakken. Maksim kwam bij ons programma vanwege de focus op de impact van onderzoek in zijn vakgebied. Zijn promotieonderzoek kijkt naar de dynamiek van tijd binnen interorganisationele relaties, met een speciale focus op het handelsgedrag van bedrijven in het EU Emission Trading System. Hoewel zijn werk veel praktische potentie heeft, vond hij het lastig om empirische bevindingen om te zetten in praktische toepassingen. Daarom sloot hij zich aan bij het Thrive Institute en het Purpose Accelerator Programma, waar hij deze uitdaging kan aangaan en actief betrokken kan zijn bij maatschappelijke kwesties, vooral klimaatverandering. Maksim’s academische reis begon aan Tilburg University, waar hij een BSc in Global Management of Social Issues behaalde. Vervolgens deed hij een Research Master in Social and Behavioral Sciences, gespecialiseerd in Organization Studies. Nu is hij PhD-kandidaat en junior docent. Hij verwacht dat het programma hem een holistische groei-ervaring biedt, met focus op interdisciplinaire samenwerking, beleidsvorming en het verbeteren van zijn vaardigheden als kennisbroker. Maksim kijkt ernaar uit om zijn onderzoeksbevindingen om te zetten in bruikbare inzichten voor beleidsmakers en de samenleving, en zijn netwerk te verbreden buiten de academische wereld. Hij wil samenwerken met gelijkgestemde individuen en uit zijn comfortzone stappen. Hij streeft naar impactvolle resultaten die bijdragen aan de missie van KIN en de transitie naar een klimaatneutrale wereld. Martha Kosters is een enthousiaste onderzoeker met een liefde voor geowetenschappen en duurzaamheid. Martha kwam bij ons terecht dankzij een e-mail van het PhD-netwerk Utrecht (PrOUt), waar ze zelf in het bestuur zit. Ondanks de strakke deadline, was ze zo enthousiast over het programma dat ze binnen een paar uur een motivatiebrief schreef. Met een bachelor en master in Aardwetenschappen (UU), een minor in Bèta Wetenschapscommunicatie (VU Amsterdam), en ervaring in duurzame consultancy en als medeoprichter van Fungi Factory, heeft Martha een indrukwekkende achtergrond. Haar promotieonderzoek gaat over het ontwikkelen van een nieuwe methode voor paleomagnetisme, wat veel pionieren, experimenteren en samenwerken vraagt. Dankzij haar kennis in geowetenschappen kan Martha beoordelen of internationale initiatieven geschikt zijn voor Nederland. Daarnaast heeft ze, door haar opvoeding en eigen projecten, veel geleerd over duurzaam leven. Haar zorgen over de toekomst van onze planeet drijven haar om continu informatie te zoeken over klimaatverandering en de impact ervan op Nederland. Martha hoopt veel te leren over de ingewikkeldheden van het uitvoeren van klimaatadaptatie- en mitigatiestrategieën. Ze wil uit het programma komen met een optimistischer kijk op een klimaatbestendige toekomst voor Nederland en een beter begrip van de politieke en praktische uitdagingen op
Interviews: Een evaluatie van 1 jaar KIN door de ogen van zeven sleutelfiguren
Het KIN is ontstaan dankzij de inzet van een aantal gedreven wetenschappers, bestuurders en adviseurs. Hoe blikken zij terug op het afgelopen jaar? Is het KIN geworden wat zij voor ogen hadden of niet?
We spraken met zeven sleutelfiguren die vanaf het begin betrokken waren bij KIN, namelijk: Michiel van den Hout, Sanli Faez, Jan de Boer, Heleen de Coninck, Linda Steg en Gerard van der Steenhoven. In dit (online) magazine delen zij hun reflecties op de opstart van KIN, de groei, de huidige stand van zaken en hun wensen voor de toekomst van het KIN.
Van complexiteit tot succesvorm: een recap van THRIVE Purpose Accelerator tot nu toe en lessen uit het PhD-onderzoek
Time flies when you’re having fun! Met de start in mei, zijn we alweer halverwege de 5 maand-durende KIN Purpose Accelerator! De afgelopen weken hebben 7 getalenteerde PhD-kandidaten onderzoek gedaan met als doel het creëren van een evidence basis klimaatvalorisatie. Eind oktober worden de resultaten opgeleverd, maar in de tussentijd delen wij graag alvast de lessons learned so far.
Recaps van de sessies
Na elke sessie post THRIVE een recap op LinkedIn. De recaps zijn hier te lezen:
- Sessie 1, 8 mei 2024
- Sessie 2, 22 mei 2024
- Sessie 3, 5 juni 2024
- Sessie 4, 19 juni 2024
- Sessie 5, 3 juli 2024
- Sessie 6, 17 juli 2024
- Sessie 7, 25 juli 2024
- Video tussenstand, 7 augustus 2024
- Extra sessie van Sanli, 4 september 2024
- (Sessie 8 was een werksessie zonder recap)
- Sessie 9, 25 september 2024
- Sessie 10, 23 oktober 2024
- Eindpresentatie, 4 december 2024
We houden je graag op de hoogte
Heb je specifieke vragen over dit programma, THRIVE of de wetenschappers? Neem gerust contact met ons op. We kijken uit naar de volgende bijeenkomsten en houden je graag op de hoogte van de voortgang van deze getalenteerde PhD-kandidaten.