2e KIN Crutzen Workshop: De transitie naar collectief waterbeheer in Oost-Brabant mogelijk maken

We gaan te maken hebben met enorme hoeveelheden water en extreme droogte. Waar toegang tot water nu wordt gezien als vanzelfsprekend zal dat in de toekomst anders zijn. Een transitie naar Collectief waterbeheer kan hier een duurzame en rechtvaardigere oplossing bieden.

Op woensdag 2 juli organiseerde het KIN daarom in samenwerking met de HAS Green Academy, een tweede Crutzen-workshop. Tijdens de door het KIN ontwikkelde Crutzen-workshops werken belanghebbenden (onderzoekers, beleidsmakers, maatschappelijke partijen) in korte tijd aan de contouren van een werkprogramma. Pakweg een jaar geleden kwam het ACT Werkprogramma voort uit de eerste Crutzen-workshop. Nu kwam een groep experts samen vanuit praktijk en onderzoek in waterbeheer om te verkennen wat er nodig is om de transitie hier mogelijk te maken en welke rol kennis hierin kan spelen. Maar ook wat voor soort interventies en ingrepen zijn er nodig zijn en wat kunnen we leren van praktijken die al in de gewenste richting bezig zijn.

Onder leiding van Ellen Weerman en Veerle Joosen, beiden verbonden aan de HAS, hebben de deelnemers in één dag de transitiebarrières en – uitdagingen, verandervragen en oplossingsrichtingen in kaart gebracht. Een snelkookpan dus die waardevolle take aways voor vervolgstappen opleverde, en dat terwijl het buiten (en soms binnen) ook al 36 graden was.

Uitgebreid verslag volgt binnenkort.

Een paar take aways van de dag:

  • We moeten water anders leren waarderen: niet alleen economisch, maar integraal
  • Een andere vorm van governance is nodig bij collectief waterbeheer. Met nieuwe samenwerkingsvormen en gedeelde verantwoordelijkheden en middelen
  • De manier waarop we water en het watersysteem framen maakt uit. Het huidige systeem spreekt van water gebruiken, lozen, en onttrekken. Dat kan anders!
  • De kracht zit in lokale initiatieven en simpele ingrepen om het hele systeem te transformeren: van hoedan naar doedan.

Aan het einde van de dag kregen de deelnemers de kans om met elkaar alvast na te denken over mogelijke initiatieven die zij samen zouden willen oppakken. Want deze dag stond niet op zichzelf. Voorafgaand is er al een transitieanalyse uitgevoerd door Ellen Weerman en Veerle, waarin verschillende aanwezige partijen ook een cruciale rol in speelden, zoals de Waterbank, Waterschap de Dommel, de Waterambassade, Heijmans, Staf Deltacommissaris, en verschillende onderzoekers. De dag krijgt een vervolg doot het omzetten van de uitkomsten van deze crutzenworkshop in een programma door het KIN, waarbij kennis in actie centraal staat: samen leren door samen actie te ondernemen.