Pact
KIN wil systeemtransities versnellen naar een klimaatbestendig en klimaatneutraal Nederland door de juiste kennis op de juiste plek in te zetten. Pact leden zetten zich in om de missie van het KIN te realiseren.
Het Pact heeft drie doelstellingen:
- Partijen verbinden
- Kennisvragen identificeren en prioriteren
- Kennis delen, ontwikkelen en toepassen
Wat is het Pact?
Het KIN Pact is een transdisciplinaire community die zich inzet voor het versnellen van systeemtransities. Organisaties en individuen uit de wetenschap en praktijk, kunnen lid worden van het Pact om kennis uit te wisselen, elkaar te ontmoeten en samen te werken aan vraagstukken. Leden doen dit in werkgroepen rondom relevante thema’s.
Het KIN Pact is er voor:
- Maatschappelijke organisaties
- Overheden
- Bedrijven
- Kennisinstellingen
- Individuen (werkzaam binnen de klimaattransitie)
Wat betekent het lidmaatschap?
- Leden onderschrijven de missie van het KIN.
-
Pact lidmaatschap is kosteloos. Wel vragen we leden zich te committeren aan het Pact en actief bij te dragen bijv. met tijd, middelen, netwerk of faciliteiten.
Wat biedt deelname aan het Pact?
- Toegang tot breed netwerk uit wetenschap en praktijk
- Facilitatie door KIN centrum voor activiteiten
- Koppeling naar KIN programma
- Toegang KIN Pact evenementen
- Kennis uitwisseling (vragen stellen en kennis delen)
- Zichtbaarheid
KIN Pact werkgroepen

Kennis voor Beleid
Deze samenwerking tussen KIN en Science4 Policy team (ministerie van OCW) brengt onderzoekers en beleidsmakers bij elkaar uit initiatieven die de complexe (klimaat)beleidsopgaves met wetenschap willen versterken.

Burgersamenspraak
Draagt het betrekken van bewoners daadwerkelijk bij aan
klimaatrechtvaardigheid? Hoe zou dit vergroot kunnen worden?

Transdisciplinair werken voor transities
Samenwerken tussen disciplines en tussen sectoren om de complexe (klimaat)transities
te bewerkstelligen, hoe doe je dat in de praktijk? KIN en Het Groene Brein organiseren een Community of Practice (CoP).

Educatie en onderwijs
Kennis, bewustwording en transformatief Leren kan klimaattransities helpen. In samenwerking met de Klimaathelpdesk is er een kerngroep geformeerd. De eerste focus van de groep zal zijn om de haakjes met duurzaamheid in de kerndoelen VO te duiden voor o.a. docenten.

Welke tegenwerkende krachten staan klimaattransitie in de weg? i.s.m. ClimateObstructionNL
Waarom weten we al zoveel en verandert er zo weinig om naar een klimaatneutrale toekomst te werken? Klimaatobstructie is een onderzoeksveld dat zich richt op de gerichte tegenwerkende krachten, vaak van de gevestigde belangen.

Implementatie
Water-Bodem-Netwerk sturend beleid
Wij zijn in samenwerking met experts het veld aan het verkennen. Wat loopt er, wie
zijn de probleemeigenaren en waar kunnen wij als KIN meerwaarde bieden?

De kansen van modulaire en granulaire oplossingen
Wij zijn in samenwerking met experts de komende twee maanden het veld aan het
verkennen. Wat loopt er, wie zijn de
probleemeigenaren en waar kunnen wij als KIN meerwaarde bieden? Momenteel wordt
er aan de hand van een veldverkenning de samenwerking opgezocht met probleemeigenaren en maatschappelijke stakeholders, zoals gemeentes en provincies.

Kunst en Wetenschap
Een duurzame samenleving vraagt ons om iets vóór te stellen wat er nog niet is. Waar modellen en scenario’s ons helpen in praktische mogelijkheden en routepaden te denken, kunnen de kunsten en creatieve sector mensen aanspreken op hun verlangens, wensen en de schijn- onmogelijkheden van realiteit ombuigen naar bereikbare toekomstbeelden.

Bijdragen?
Wil je meer weten over een onderwerp, wil je graag jouw expertise inzetten of loopt er binnen jouw organisatie ook een soortgelijk traject op deze thema’s waar wij de verbinding mee kunnen leggen? Mail ons!
KIN Pact Kalender
Maart 2025
- 25 maart: Workshop klimaatrechtvaardigheid private sector. Tijd: 14:00-16:00 uur, online via Zoom. Aanmelden? Stuur een mail naar Marthe Singelenberg: m.singelenberg@hva.nl.
- 26 maart: ACT Consortium Meeting: "Accelerating Just Climate transitions in Urban Regions" in Eindhoven. Deelname is op uitnodiging.
April - Mei - Juni 2025
-
10 april (11:00 - 12:00 uur): Online Zeepkist, de online kruisbestuivingssessie van het KIN voor bestaande Pact-werkgroepen. Aanmelden via: pact@hetkin.nl.
- 18 juni, save the date: Pact Pitch je Netwerk Dag, meer info volgt later.
Veelgestelde vragen - Pact
Wat is het Pact en wat kan ik ermee als onderzoeker, professional of organisatie?
Het Pact is er in de eerste plaats om bij te dragen aan jouw klimaatmissie of die van je organisatie. Pact is er voor je als je gelooft dat dat door samenwerking dat sneller, beter en op een meer verrijkende manier kan. We vragen van Pact-leden om betrokkenheid en een proactieve, open houding. We willen graag dat je bereikbaar bent voor andere Pactleden, dat je open staat voor samenwerkingen en dat je regelmatig een evenement bezoekt. Ook willen we graag dat je contact met ons opneemt als je iets wil bereiken.
Hoe werken jullie samen binnen het Pact?
Samenwerking vindt binnen het Pact vooral plaats in werkgroepen. Leden van een werkgroep pakken zélf een vraagstuk beet. Daarnaast kun je met het KIN samenwerken voor het Pact, bijvoorbeeld door met ons samen events te organiseren. Als je al met een vraagstuk bezig bent, kunnen wij als KIN dat verspreiden, of je koppelen met een werkgroep uit de Pact-community.
Wat kost lidmaatschap van het Pact? Moet je zelf (onderzoeks)geld inbrengen?
Nee, dat hoeft niet. Pact-lidmaatschap is kosteloos en we vragen niet om een eigen budget in te brengen. Voor bestaande en nieuwe netwerken ontwikkelen we verschillende nieuwe financieringsinstrumenten om nieuwe initia
Waarom vragen jullie nieuwe leden om een pledge te ondertekenen?
De pledge is er om nieuwe leden uit te dagen goed na te denken wat je eigenlijk wil met lidmaatschap. Binnen het Pact zijn we gedreven om samen stappen te maken. Het moet je écht iets kunnen brengen maar ook wat kunnen bieden. Daarnaast geloven we dat het als leden belangrijk is om transparant te zijn naar elkaar toe. Wees daarom concreet en realistisch in je pledge.
Welke programma's zijn onderdeel van het Pact?
Momenteel lopen er twee actueel werkprogramma’s binnen het KIN Pact: ‘ACT – Accelerating Just Climate Transitions in Urban Regions’, dat als doel heeft klimaattransities in verschillende wijken in Nederland op een rechtvaardige manier te versnellen en Global transitions dat zich richt op het versnellen van lokale transities in die landen die het minst hebben bijgedragen aan klimaatverandering, maar die het meest kwetsbaar zijn voor de gevolgen. Het programma THRIVE x KIN Purpose Accelerator is eind 2024 afgerond. In dit programma deden PhD-kandidaten onderzoek naar goede voorbeelden van pilots en interventies op het gebied van klimaatneutraliteit en -bestendigheid. Om te leren hoe we de potentie uit wetenschap het beste voor de klimaattransitie kunnen benutten en vaardigheden te ontwikkelen als ‘knowlegde broker’, bruggenbouwer tussen wetenschap en praktijk.
Aan welke thema’s werkt het Pact? Waar kan ik daar meer over vinden?
Het KIN Pact benadert vraagstukken vanuit een systeemblik. Dit betekent dat verschillende thema’s vaak verbonden worden.
De thema’s krijgen vraaggestuurd invulling, en komt dus van gesignaleerde urgente maatschappelijke vraagstukken of onderzoeksopgaven. De Strategische Adviesraad (SAR) van het KIN prioriteert de thema’s op opgaves waarmee we als KIN Pact verschil kunnen maken. Het KIN richt zich daarbij thema’s die gerelateerd zijn aan de systeemtransities naar een klimaatbestendig en klimaatneutrale samenleving zoals steden en infrastructuur, energie, industrie en economie, Natuur landbouw, voedsel en water en Planetary Health en Duurzame Zorg. Dwarsdoosnijdende thema’s bieden daarbij een speciale lens op een grotere thema, bijvoorbeeld: Klimaatrechtvaardigheid en Verbondenheid, Verbeelding, Institutionele en menselijke capciteit, Innovatie en Technologie, en Planetaire Grenzen.
Twijfel je of jouw (onderzoeks)thema bij het Pact past? Stuur een email naar Pact@hetkin.nl, dan kijken we samen.
Ik zoek partners om samen een (onderzoeks)project mee te doen. Kan Pact mij hierbij helpen?
Het Pact is opgericht als plek waar leden elkaar kunnen ontmoeten tijdens online en live evenementen en toevallige verbindingen. Ben je nieuwsgierig wie er allemaal lid zijn van het KIN Pact? In de ledenomgeving vind je een uitgebreid overzicht. Toegang tot de ledenomgeving krijg je zodra je je hebt aangemeld voor het Pact. Voor gerichte vragen kun je ook altijd contact met ons opnemen via pact@hetkin.nl.
Hoe verhoudt het Pact zich tot bestaande initiatieven op het gebied van klimaatonderzoek in Nederland?
In Nederland bestaan al veel goede initiatieven die zich inzetten voor een klimaatbestendig en klimaatneutraal Nederland. Het Pact wil voor meer samenhang zorgen in deze bestaande netwerken en eraan bijdragen dat de juiste kennis bij de juiste partijen terechtkomt door goede uitwisseling.
Wie is er nog meer lid? Waar kan ik ze vinden?
Organisaties en individuen (op persoonlijke titel) kunnen lid worden van het KIN Pact. De namen van alle leden vind je in een overzicht in de Pact ledenomgeving. Hier krijg je toegang toe zodra je lid wordt. Op de algemene Pact-pagina van het KIN staan de namen van de aangesloten organisaties.
Wat is het budget van het KIN en het KIN Pact?
Het KIN heeft in totaal €20 miljoen startsubsidie ontvangen van NWO voor vier jaar. Voor het Pact is er onlangs de netwerkgrant in het leven geroepen, waarmee budget voor activiteiten kan worden aangevraagd. In de eerste ronde zijn er 10 subsidies van €25.000 beschikbaar. Kijk hier voor meer informatie over de Pact Netwerksubsidie. (NIeuwe) netwerken die hun aanvraag toegekend hebben gekregen, kunnen dit geld besteden aan zowel uren als middelen.
Het KIN-team biedt ondersteuning aan de werkgroepen binnen het Pact.
Hoe ondersteunt het KIN?
Het KIN ondersteunt het Pact met tijd, geld en infrastructuur. Met tijd van mensen uit het KIN-centrum (community managers en programmacoördinatoren) faciliteren we de logistiek rondom bijeenkomsten en het vinden van relevante netwerken. Er is een budget om Pact-activiteiten te betalen. Daarnaast biedt het KIN-centrum een digitale infrastructuur via een website, mailing, nieuwsbrief en social mediakanalen, waarmee samenwerking en zichtbaarheid wordt ondersteund.
Geven jullie ook subsidies voor onderzoek?
Het KIN richt zich naast het Pact ook op projecten en programma’s. Ja dus! Het ACT-programma is een voorbeeld van een (relatief) langlopend werkprogramma (drie jaar, €1,5 miljoen). Daarnaast maken we kortere projecten mogelijk die snel en vraaggestuurd kunnen worden ingezet met nieuwe financieringsinstrumenten zoals de Netwerksubsidie en de Knowledge to Action subsidie (i.o.). Het format is flexibel. Heb je een goed idee? Laat het ons weten!
Waar kan ik een overzicht vinden van alle evenementen van het Pact?
Waar vind ik informatie over de evenementen van het Pact?
De Pact-Kalender met een overzicht van alle aankomende evenementen georganiseerd vanuit het Pact, is te vinden op deze pagina. In de ledenomgeving zijn ook de besloten evenementen te vinden, bijvoorbeeld werkgroep bijeenkomsten. Leden van Pact ontvangen ook regelmatig een mailing waarin aankomende evenementen en bijeenkomsten worden aangekondigd. Als je wil dat collega’s óók gemaild worden, laat ze zich aanmelden of mail naar pact@hetkin.nl.
Wil je op de hoogte blijven van alle activiteiten en nieuws rondom het KIN? Meld je dan hier aan voor de (maandelijkse) nieuwsbrief.
Waar kan kan ik een oproep doen of een vraag stellen aan de Pact community?
Dat kan zeker. Stuur daarvoor een mail net het Pact pact@hetkin.nl, dan zorgen wij dat je verzoek op de juiste plekken landt.
Veelgestelde vragen - werkgroepen
Wat doet een werkgroep?
Een werkgroep bestaat uit een groep mensen met een gezamenlijk doel die hiervoor activiteiten organiseren. Deze activiteiten zijn niet door het KIN gedefinieerd; zolang ze bijdragen aan het doel van de werkgroep, kan dit variëren van bijeenkomsten, projecten (zoals een routekaart, whitepaper of handreiking), Make-atons, theatershows, skill labs, living labs of andere vormen.
Welke werkgroepen zijn er?
Momenteel zijn er zes actieve werkgroepen gestart:
- Science policy interface
- Burgersamenspraak
- Transdisciplinair werken voor transities
- Educatie en onderwijs
- Welke tegenwerkende krachten staan klimaattransitie in de weg? i.s.m. ClimateObstructionNL
- Kunst en Wetenschap
Ook zijn er meerdere thema verkenningen:
- Implementatie Water-Bodem-Netwerk sturend beleid
- De kansen van modulaire en granulaire oplossingen
Wie zitten er in een werkgroep?
Actieve Pact-leden. Dit zijn leden van wie de organisatie de kernwaarden heeft getekend en die een pledge hebben ingevuld (in de opstartfase van het Pact wordt hier overigens soepel mee omgegaan).
Wanneer gebeurt er wat in welke werkgroep?
Werkgroepen maken onderling afspraken over hun werkwijze. Wanneer er sessies of bijeenkomsten worden georganiseerd, wordt dit op de Pact-ledenpagina gecommuniceerd. Publieke bijeenkomsten worden daarnaast ook via de KIN-nieuwsbrief en social mediakanalen aangekondigd.
Kan ik bij een bestaande werkgroep aanschuiven of zelf een werkgroep beginnen?
Dat hangt af van de fase waarin een bepaalde werkgroep zich bevindt. Soms is een werkgroep al een poos bezig en is aanhaken niet handig. Pact-leden kunnen in principe allemaal een werkgroep beginnen, mits die voldoet aan de missie en doelstellingen van het KIN. Overleg het vooral met ons als je ideeën hebt. Enkele zaken waar we op letten is of de werkgroep aan de volgende kenmerken voldoet: vraaggestuurd, transdisciplinair, valt binnen de KIN focusgebieden, komt het zónder het KIN Pact niet van de grond.
Welke werkvormen zijn er binnen werkgroepen?
Werkgroepen kunnen zich op verschillende manieren organiseren, zoals een Community of Practice (CoP), projectgroep of consortium.
Ik weet niet of mijn thema past. Wat nu?
Het KIN richt zich op systeemtransities naar een klimaatbestendige en klimaatneutrale samenleving. Inhoudelijke thema’s zijn: steden en infrastructuur, energie, industrie en economie, natuur, landbouw, voedsel en water, en planetary health en duurzame zorg. Dwarsdoorsnijdende thema’s zijn: klimaatrechtvaardigheid en verbondenheid, verbeelding, institutionele en menselijke capaciteit, innovatie en technologie, en planetaire grenzen.
Nog meer specifieke aanknopingspunten nodig? Dit zijn de invullingen van deze thema’s door lopende initiatieven (maar kijk vooral op de website of er inmiddels meer bijgekomen zijn): [alle werkgroepen en SAR-advies].
Nog steeds in twijfel? Stuur een e-mail naar pact@hetkin.nl, dan kijken wij of het binnen de missie en doelen van het KIN past.
Hoe werkt het Pact?
Het Pact bestaat uit drie ‘schillen’.
1) De Strategie- en Adviesraad (SAR)
De SAR prioriteert inhoudelijke thema’s en stuurt de ontwikkeling van het Pact aan. De raad bestaat uit 8 – 16 personen, benoemd door Stuurgroep van het KIN.
2) Actieve Leden
Als actief lid van het Pact, kun je inhoudelijke vraagstukken aandragen en activiteiten organiseren. Zowel individuele medewerkers als organisaties kunnen actief lid worden van het Pact. Het Pact is georganiseerd in thematische werkgroepen.
3) Algemene Pact Leden
Als algemeen lid van het Pact word je actief betrokken bij activiteiten. Ook hier geldt dat je lid kunt worden individuele medewerker of als organisatie (of allebei).

Strategie- en Adviesraad (SAR)
De SAR heeft binnen het KIN Pact twee belangrijke taken:
- Adviseren: De leden adviseren het KIN op welke vraagstukken vanuit de maatschappelijke partners ze zich moeten richten door deze te identificeren en te prioriteren.
- Strategische ontwikkeling De leden geven input voor de strategische ontwikkeling van het Pact, bijvoorbeeld hoe we deze zo divers, inclusief en transparant mogelijk kunnen maken.
Deze SAR bestaat op dit moment uit 10 leden. Samen vertegenwoordigen zij een diverse en flinke hoeveelheid ervaring in klimaattransities. Hierdoor is de SAR in staat uiteenlopende maatschappelijke perspectieven in te brengen op het gebied van klimaattransities, zoals perspectieven uit de psychologie, financiële sector, watermanagement en beleid en energietransitie.
Leden Strategie- en Adviesraad:
- Linda Steg
- Bregje van Weesenbeeck
- Richard van de Sanden
- Piet Sprengers
- Olof van der Gaag
- Rob Weterings
- Joost Koch
- Stefan Kuks
- Geeke Feiter
- Lot van Hooijdonk
In juli 2024 bracht de SAR een eerste advies uit over de prioritering van de kennisvragen ui het Pact. Lees het advies staan in het blog en bekijk ook de visuele samenvatting.

Wat staat er in het eerste advies van de Strategie- en Adviesraad?
Eerder deze maand heeft de Strategie- en Adviesraad (SAR) van het KIN Pact haar eerste advies uitgebracht over prioritering van kennisvragen. De stuurgroep ontving het advies met enthousiasme en nam het dan ook officieel aan. Er is een uitgebreidere publiekssamenvatting en appendix die de achtergronden en overwegingen van de SAR weergeeft, maar in deze blog duiken we in de kern van dit advies en zetten we de implicaties voor het KIN op een rijtje.

Maak kennis met de Strategie- en Adviesraad van het KIN Pact!
Vrijdag 1 maart 2024 kwam de eerste Pact Strategie- en Adviesraad in ACTIE! Zes van de negen leden kwamen fysiek een hele dag bij elkaar in Utrecht in een Pressure Cooker Prioriteringssessie. De SAR leden vormen een (gedeeltelijke) afspiegeling van maatschappelijke perspectieven in klimaattransities, o.a. psychologie, financiële sector, watermanagement en beleid en energietransitie.

KIN Pact officieel gelanceerd op 18 april
Met een feestelijke lanceringsmiddag bij het Museon-Omniversum in Den Haag ging het Pact van het Klimaatonderzoek Initiatief Nederland (KIN) op donderdag 18 april officieel live. Dit betekent dat maatschappelijke organisaties, overheden, bedrijven en kennisinstellingen vanaf heden kunnen aansluiten bij het transdisciplinaire netwerk dat zich inzet voor het versnellen van systeemtransities.
Vragen of interesse?
Neem voor vragen contact op met community manager Rosa van den Berg via pact@hetkin.nl.
In het Pact strategiedocument staat nog veel concreter uitgelegd wat het KIN Pact inhoudt, hoe het netwerk en lidmaatschap er uit zien, hoe de organisatie in elkaar steekt, wat de activiteiten zijn en wat het actieplan voor 2024 is.
Officieel lid worden? Super! Dit doe je door ondertekening van de KIN kernwaarden en het opstellen van een pledge waarin je jouw bijdrage aan het Pact omschrijft. Vul eerst het inschrijfformulier in en dan komen wij bij je terug.