Op donderdag 20 maart vond de laatste Make-aton plaats in het kader van de Nationale Klimaatadaptatiestrategie (NAS ‘26), bij Kanaal30 in Utrecht. Ruim 100 deelnemers uit wetenschap, praktijk en beleid doken in de eerder uitgewerkte adaptiepaden voor de opgaven waterkwaliteit, landbouw, natuur, seveso-inrichtingen, nieuwbouw, klimaatbestendig wonen, gezondheid en werklandschappen. Deze adaptiepaden dienen als input voor de NAS en kun je zien als een visualisatie van verschillende (beleids)maatregelen in de tijd, die mogelijk ingezet kunnen worden om Nederland klimaatbestendig te maken.
Een belangrijk doel van deze Make-aton was onderzoeken hoe alle vijftien thema’s van de NAS met elkaar samenhangen. Deelnemers gingen met elkaar in gesprek via pitches, (ronde)tafelgesprekken en groep-speeddates om zo de interacties tussen verschillende opgaven te verkennen. Welke koppelkansen zijn er? Waar liggen mogelijke conflicten? Meer natuur in werklandschappen kan bijvoorbeeld de gezondheid bevorderen, maar ook nieuwe allergie- en infectieziekterisico’s met zich meebrengen. Een veel terugkerend punt bleek de ruimtelijke inrichting.
Het was wederom een inspirerende dag waarin veel waardevolle inzichten zijn uitgewisseld! De komende weken gaat een klein team aan de slag met de verdere uitwerking van de adaptiepaden. In april 2025 worden de paden opgeleverd en samen met aanvullende analyses tot één integraal NAS-document verwerkt.
Lees hier alles over de reeks.






