Hoe verliep het opstellen van het WKR-rapport?

Vorige week vrijdag vrijdag presenteerde de Wetenschappelijke Klimaatraad (WKR) hun eerste advies, genaamd ‘Met iedereen de transities in,’ gericht op een klimaatneutrale en klimaatbestendige toekomst. De WKR adviseert op basis van wetenschappelijke inzichten, en is onafhankelijk en interdisciplinair. Het advies aan het kabinet betreft het Klimaatplan 2025-2035. De WKR adviseert het kabinet om in het Klimaatplan een breed en gezamenlijk toekomstperspectief op een klimaatneutraal en klimaatbestendig Nederland centraal te stellen, en daar keuzes op te baseren die helpen om versneld klimaatneutraal en klimaatbestendig te worden. Deze keuzes moeten bijdragen aan de economische kansen voor Nederland als handelsland, en een rechtvaardige samenleving.

Een van de leden van de WKR is Linda Steg, hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen. Sinds april werkte zij mee aan dit rapport. Wij vroegen haar of ze wat meer kon vertellen over het proces en de totstandkoming van het rapport – zowel de highlights als de uitdagingen.

Kun je wat meer vertellen over de WKR?

“In april 2023 is de Wetenschappelijke Klimaatraad opgericht als nieuw adviesorgaan van de overheid. De WKR heeft tot taak de regering en de Eerste en Tweede Kamer te adviseren over het te voeren klimaatbeleid. De Raad adviseert op basis van wetenschappelijke inzichten, is interdisciplinair en onafhankelijk. Het kabinet moet in 2024 het Klimaatplan voor 2025-2035 publiceren. De WKR is conform het instellingsbesluit gevraagd om hier advies over te geven.”

Waar zijn jullie mee begonnen?

“We hebben eerst de hoofdboodschappen bepaalt, en zijn daarna met grote inzet van het stafbureau de teksten gaan schrijven.”

Wat vond je ingewikkeld aan het proces?

“Het lastige bij het opstellen van dit eerste advies is dat de WKR nieuw is; we moeten elkaar dus leren kennen en ook elkaars taal leren kennen, omdat we allemaal een andere expertise hebben. Ook de staf is nieuw en moet op elkaar ingewerkt raken. Dat kost tijd. Maar deze manier van werken heeft ook grote meerwaarde, omdat je een veel beter advies krijgt als je verschillende expertises meeneemt. Niemand van ons had het advies alleen op deze manier kunnen schrijven, het is echt teamwerk.

Een andere uitdaging was de planning – we hebben het advies eerder opgeleverd zodat het een rol kan spelen bij de kabinetsformatie, dus de tijdsdruk was groot.”

En wat vond je het leukste?

“We waren het snel eens over de hoofdlijnen, en het is mooi om te zien dat je vanuit verschillende disciplines tot dezelfde conclusies komt. Het is heel inspirerend om in de WKR te zitten, want ik probeer altijd wetenschappelijke impact te combineren met maatschappelijke impact. In de WKR kan dit goed. Het is een enthousiaste en leuke groep mensen. Ik leer veel en het is inspirerend om samen te werken.”

Wat betekent het nieuwe kabinet voor de WKR?

“Dat is natuurlijk een grote vraag. We hopen dat het nieuwe kabinet het advies omarmt, een wenkend perspectief voor een rechtvaardige, klimaatneutrale en klimaatbestendige samenleving is tenslotte in een ieders belang.”

Lees het nieuwsbericht van WKR Bekijk het adviesrapport, de samenvatting of de visual