Interview Gerard en Linda: “Het KIN is succesvol van start gegaan, maar leert nog elke dag”

Gerard van der Steenhoven en Linda Steg spelen beiden een belangrijke rol binnen het KIN. Als voorzitter van de KIN stuurgroep (Gerard) en voorzitter van de Strategie- en Adviesraad (SAR) (Linda) zijn ze nauw betrokken bij de strategische koers en verdere ontwikkeling van KIN. Een mooi duo om een duo-interview mee te doen over de opstartfase van KIN, de groei van de organisatie en hun verwachtingen voor de toekomst.

De oprichting van het KIN: Enthousiasme en lef

Gerard en Linda waren beiden als vice-voorzitter van de NWO-KNAW Taskforce Klimaat betrokken bij het KIN en speelden een cruciale rol in de oprichting. Gerard vertelt: “De Taskforce koos vol overtuiging voor een transdisciplinaire aanpak, gericht op het versnellen van systeemtransities naar een duurzame samenleving. Dit was een radicaal idee dat fundamenteel afweek van wat we in de Nederlandse wetenschap gewend waren. Het was een avontuur waarbij we wisten dat er weerstanden zouden zijn, maar het lukte ons toch om veel collega’s mee te krijgen.”

Linda herinnert zich ook de energie en het enthousiasme in die beginfase. “We hadden een groep van zeer gemotiveerde mensen die allemaal inzagen dat de impact van onderzoek vergroot moest worden om de negatieve gevolgen van klimaatverandering te verminderen. We willen dingen echt radicaal anders doen en dat zorgde voor een vernieuwende, out-of-the-box mentaliteit. Het was een inspirerende tijd waarin we samen plannen ontwikkelden over hoe we wetenschap en maatschappij beter konden verbinden.”

Groei door te leren

Beiden zijn het erover eens dat het KIN veel progressie heeft geboekt sinds de oprichting, maar dat het nog steeds een proces van leren en zoeken is. Linda vertelt dat KIN zoekend is naar de beste manier om daadkracht te combineren met inclusiviteit. “Het is een uitdaging om snel impact te realiseren en tegelijkertijd niemand uit te sluiten, vooral aan de kant van de wetenschap, maar we zien dat dit steeds beter lukt. De bredere betrokkenheid van maatschappelijke partners in de SAR is ook een belangrijke stap voorwaarts.”

Gerard beschrijft de groei van als ‘groei door te leren.’ Hij legt uit: “Een van de kernprincipes van het KIN is dat we luisteren naar de vraag van onze maatschappelijke partners. Wat hebben zij nodig om de transitie naar een duurzame samenleving te versnellen? Door deze aanpak leren we steeds meer over hoe
we ons werk moeten inrichten, en we ontwikkelen voortdurend nieuwe werkvormen.” Een hoogtepunt voor Linda was de toewijding en inzet van de leden van de SAR, ondanks hun drukke agenda’s. “De SAR-leden brengen brede expertise en een sterk netwerk met zich mee, en ze zijn allemaal enorm gemotiveerd om van het KIN een succes te maken. Dat geeft mij veel vertrouwen in de toekomst.”

Het KIN: nog niet af, maar met veel potentie

Hoewel het KIN volgens Gerard en Linda grote stappen heeft gezet, zijn ze het erover eens dat het initiatief nog niet is waar het zou moeten zijn. “Het KIN is geworden wat ik had verwacht, maar ook weer niet,” vertelt Gerard. “Ik had het enthousiasme en de innovatieve werkvormen wel verwacht, maar de manier waarop die werkvormen zich ontwikkelen is heel anders dan ik had voorzien. En waarschijnlijk is dat heel goed. We hebben nu een fundament gelegd, maar we moeten nu concreet worden met projecten en programma’s.”

Linda sluit zich hierbij aan: “We zijn nog steeds in ontwikkeling. Omdat we dingen radicaal anders willen doen, zal niet alles meteen lukken. Maar dat is prima, want van de mislukkingen leren we en daardoor kunnen we het de volgende keer beter doen.”

Kijken naar de toekomst

Voor beide bestuurders ligt de focus voor de komende tijd op het concretiseren van KIN’s plannen en initiatieven. Linda hoopt dat het KIN in het komende jaar meer concrete projecten zal opstarten die echt bijdragen aan het versnellen van systeemtransities. “Mijn wens is dat maatschappelijke partijen de waarde van het KIN gaan benoemen en dat we projecten opstarten die impact maken,” zegt ze. Ze is blij met de inzet van iedereen die betrokken is bij het KIN en spreekt haar dankbaarheid uit voor hun toewijding. Gerard hoopt vooral dat er internationaal en op het gebied van biodiversiteit meer stappen gezet kunnen worden. “De concepten en structuren staan, nu moeten we concrete projecten\en programma’s op de rails krijgen,” stelt hij. “Het KIN is erin geslaagd een andere, meer inclusieve (co-creatie), manier van onderzoek op te zetten, maar we leren daar nog steeds elke dag van.”

Een boodschap voor het KIN: Blijf vechten

Beiden hebben een duidelijke boodschap voor de mensen binnen het KIN. Gerard roept op tot durf en lef: “Blijf vechten voor onze concepten en blijf vertrouwen hebben in elkaar en de programma’s die we ontwikkelen. Er zullen tegenslagen zijn, maar uiteindelijk dragen we op deze manier echt bij aan een nieuwe en betere samenleving.”

Linda sluit af met een oproep aan de volgende generatie onderzoekers en betrokkenen: “We moeten blijven streven naar wetenschappelijke en maatschappelijke impact. Het KIN moet niet alleen van wetenschappers zijn, maar van de samenleving. We moeten samenwerken met de praktijk om een grotere maatschappelijke impact te hebben.”

Naast deze evaluatie van Gerard en Linda, zijn er nog vijf andere sleutelfiguren die vanaf het begin bij het KIN betrokken waren. Benieuwd hoe zij terugblikken op het afgelopen jaar? Lees de interviews in het interview magazine.