Op 29 augustus vond de eerste vergadering van de Global Transitions Programma Commissie (GTPC) plaats. Vanuit drie verschillende landen besprak de commissie de eerste stappen voor het Global Transitions Programma binnen KIN. Wij zijn als KIN erg enthousiast over de samenwerking met deze diverse groep experts, om zo samen zorg te dragen voor innovatieve, co-creatieve en impactvolle KIN-initiatieven.
Wat is de GTPC en wat doen ze?
De Global Transitions Programma Commissie bewaakt de kwaliteit van de activiteiten die door het KIN Global Transitions Programma worden opgezet. Met het Global Transitions Programma richten we ons op het versnellen van lokale transities in landen die het minst hebben bijgedragen aan klimaatverandering, maar het meest kwetsbaar zijn voor de gevolgen ervan. De commissie beoordeelt de kwaliteit van nieuwe initiatieven, evalueert de samenhang, monitort de implementatie en evalueert de impact van de resultaten van het programma. De commissie waarborgt zo het KIN-doel dat alle activiteiten gericht zijn op het versnellen van systeemtransities.
Leden van de GTPC
Heleen de Coninck (co-voorzitter)
Heleen is hoogleraar Sociaal-Technologische Innovatie en Klimaatverandering aan de Technische Universiteit Eindhoven en hoogleraar Klimaatverandering en Systeemtransities aan het Radboud Institute for Biological and Environmental Sciences van de Radboud Universiteit Nijmegen, Faculteit der Natuurwetenschappen. Heleen was auteur voor het IPCC en haar belangrijkste onderzoeksfocus ligt op de rol van innovatie en technologie in internationale klimaatonderhandelingen, op beleid voor het klimaatneutraal maken van de energie-intensieve industrie en op de levensvatbaarheid en maatschappelijke dynamiek van technologische oplossingen voor het beperken van de opwarming tot 1,5°C. Ze is vice-voorzitter van de Wetenschappelijke Klimaatraad en speelde een cruciale rol bij de totstandkoming van het KIN, eerst als voorzitter van de taskforce die het KIN adviesrapport schreef en later als lid van de stuurgroep KIN in oprichting.
Maheen Khan (co-voorzitter)
Maheen Khan is Senior Adviseur Klimaatresilience bij het Wereld Natuur Fonds Nederland (WWF) en leidt de UNFCCC-aanpassingsonderhandelingen wereldwijd voor WWF. Ze was voorheen docent duurzaamheid en klimaatverandering aan de Universiteit van Maastricht. Naast haar fulltime rol bij WWF blijft Maheen lezingen geven over klimaatrechtvaardigheid. Maheen heeft meer dan 12 jaar in verschillende sectoren gewerkt, wat haar in staat stelt om diverse perspectieven in te brengen in haar werk op het gebied van klimaatverandering. Als Bangladeshi gelooft ze dat klimaatactie wereldwijd exponentieel versneld moet worden, waarbij natuur en lokale gemeenschappen centraal staan. Daarom streeft ze ernaar de kloof tussen de klimaat- en biodiversiteitscrisis te overbruggen.
Annelieke Douma
Annelieke is interim co-directeur van de Nederlandse NGO Both ENDS. Both ENDS streeft naar een wereld waarin mensenrechten worden gerespecteerd, gendergelijkheid wordt gerealiseerd en het milieu wordt gekoesterd en beschermd. Samen met meer dan 500 partners wereldwijd pleiten ze voor rechtvaardig bestuur en bevorderen ze door mensen aangedreven oplossingen. Annelieke heeft een achtergrond in internationaal waterbeheer en meer dan 20 jaar ervaring op het gebied van ontwikkelingssamenwerking, klimaatadaptatie en -financiering, mensenrechten en gendergelijkheid. Ze is de strategische coördinator van het Global Alliance for Green and Gender Action (GAGGA)-programma en netwerk, dat de collectieve kracht van vrouwenrechten- en milieurechtvaardigheidsbewegingen mobiliseert om klimaatgerechtigheid te bereiken.
Debra Roberts
Debra stond aan het hoofd van de afdeling Duurzame en Veerkrachtige Stadsinitiatieven en de afdeling Milieuplanning en Klimaatbescherming van de gemeente eThekwini (Durban, Zuid-Afrika). Ze werd verkozen tot medevoorzitter van het Intergouvernementeel Panel voor Klimaatverandering (IPCC) en werd opgenomen in een lijst van de 100 meest invloedrijke mensen in het klimaatbeleid ter wereld. Debra heeft ere-doctoraten ontvangen voor haar lokale en internationale werk op het gebied van klimaatverandering en milieubescherming van de Universiteit Twente (Nederland), de Universiteit van Kaapstad (Zuid-Afrika) en de Rhodes Universiteit (Zuid-Afrika). Ze is momenteel honorair hoogleraar aan de Universiteit van KwaZoeloe-Natal en bekleedt momenteel de Willem Schermerhorn-leerstoel in Open Science vanuit een perspectief van de meerderheid van de wereld aan de Universiteit Twente. Daarnaast is ze voorzitter van de wetenschappelijke raad van het AXA Research Fund.
Fatima Denton
Fatima is directeur van het United Nations University Institute for Natural Resources in Africa (UNU-INRA). Ze was programmaleider bij het in Canada gevestigde International Development Research Centre (IDRC), waar ze actieonderzoek van grote impact beheerde, waaronder een groot onderzoeksprogramma voor klimaatadaptatie. Fatima is hoofdauteur van het IPCC en als houder van de Prince Claus Chair in Equity and Development aan de Universiteit Utrecht is haar doel het democratiseren van het debat over rechtvaardige transities, waarbij de stem en deelname van de gemeenschappen die het meest worden getroffen door transitieprocessen wordt gewaarborgd.
Marcel Beukeboom
Marcel is de permanente vertegenwoordiger bij de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO), het Internationaal Fonds voor Landbouwontwikkeling (IFAD) en het Wereldvoedselprogramma (WFP) namens Nederland. Hij heeft meer dan 25 jaar ervaring in internationale samenwerking en diplomatie, met een nadruk op duurzaamheid en voedselsystemen. Marcel was de Nederlandse speciale gezant voor klimaat en hoofd van voedselzekerheid bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Zijn academische achtergrond ligt in beleid en bestuur in internationale betrekkingen. Marcel is een systeemdenker en verbinder, met oog voor de lange termijn.
Shenaaz Moosa
Shenaaz is co-directeur bij de Zuid-Afrikaanse NGO South South North. Ze is verantwoordelijk voor CDKN, VCA, CLEAN, ARA en GA LLA, onder andere projecten. Ze heeft diepgaande theoretische en praktische expertise in het uitvoeren van complexe programma’s die klimaatverandering aanpakken binnen de Afrikaanse context. Sociale rechtvaardigheid en gelijkheid vormen de kern van wat Shenaaz’ benadering van programmadesign en lokale en wereldwijde interventies informeert. Voordat ze bij SSN kwam, was Shenaaz onderzoeker en docent aan de afdeling Chemische Technologie van de Universiteit van Kaapstad. Ze heeft de twijfelachtige eer om de eerste vrouw van kleur te zijn die in Zuid-Afrika een doctoraat in chemische technologie behaalde.
Over Global Transitions
Het KIN Global Transitions-programma streeft ernaar bij te dragen aan de transities die nodig zijn voor een rechtvaardige, klimaatneutrale en klimaatbestendige samenleving met een verhoogde aanpassingscapaciteit voor kwetsbare groepen. Dit wordt bereikt door het identificeren en versnellen van systeemtransities die passen in de lokale context. KIN GT streeft ernaar om samenwerkingen tussen verschillende typen actoren in de systeemtransitie te vestigen, te versterken en uit te breiden, inclusief gemarginaliseerde groepen en vrouwen, via rechtvaardige partnerschappen, capaciteitsopbouw en kennisdeling. Specifiek worden de (Nederlandse) handel en de negatieve gevolgen daarvan voor de lokale klimaatbestendigheid en levensonderhoud geïdentificeerd en aangepakt door het ontwikkelen van actieperspectieven voor belanghebbenden om impact te hebben. Programma’s leiden rechtstreeks tot kennis over systeemtransities, nieuwe partnerschappen en nieuwe manieren van werken.