Terugblik op het Transitie Atelier: Verduurzaming van de Wetenschap

Op 11 december is Transitie Atelier Verduurzaming van de Wetenschap van start gegaan. Op uitnodiging van het Ministerie OCW, NWO en het KIN kwamen vertegenwoordigers van de verschillende koepelorganisaties in het onderzoek en wetenschapsdomein en bottom-up initiatieven zoals GreenLabs NL, Green Young Academy en Studenten voor Morgen bijeen voor een scoping-sessie om het nieuwe verhaal van de duurzame wetenschap te verkennen. Verduurzaming is essentieel voor een toekomstbestendig onderzoek en wetenschapsstelsel, en de wetenschap heeft een voorbeeldrol binnen de maatschappij.

Tijdens deze sessie hebben we diepgaand gediscussieerd over hoe duurzaamheid verder gaat dan alleen operationele veranderingen. Het gaat om fundamentele veranderingen in de waarden, inhoud, vorm en prioriteiten van de wetenschap.

De sessie was vormgegeven en ontworpen door Drift (Almar Bok en Ties van Daal) en Arlon Luijten die de deelnemers door verbeeldingskracht en creativiteit wisten te inspireren en uit te dagen met een ander perspectief te kijken naar de vraag. Zo begonnen we de sessie in een begrafenis sfeer om letterlijk afscheid te nemen van de systemische barrières die het nieuwe verhaal van de wetenschap in de weg staan. Het concept van het transitie atelier richt zich op het mainstream maken van de gewenste toekomst die al in kiemen en initiatieven bestaat

“De begrafenis van de barrières vond ik heel inspirerend, ik heb mijn barrière losgelaten voor de brainstormsessie.”

Na het openingsritueel zijn we in kleinere groepen uit elkaar om te brainstormen in vier fases:

  1. We begonnen met het ophalen van thema’s, onderwerpen en waarden voor het nieuwe verhaal van de wetenschap (de gewenste toekomst).
  2. Vervolgens keken we naar initiatieven, mensen en praktijken die nu al bezig zijn met (delen van) de gewenste toekomst (kiemen).
  3. Daarna ontwierpen we speculatieve instrumenten en interventies om deze praktijken te ondersteunen en te ‘mainstreamen ‘.
  4. In de laatste fase koppelden we plenair terug aan elkaar, met ruimte voor reflectie en het toevoegen van belangrijke ideeën.

Deze sessie was een eerste scoping-sessie om informatie en ideeën op te halen. Het was een verzameling van ontwerpingrediënten en het duiden van de context. Het ontwerpteam gaat nu verder aan de slag en we kijken uit naar de volgende sessies waarin we verder zullen werken aan het beschikbaar, voorstelbaar en uitvoerbaar maken van het nieuwe verhaal van de wetenschap.

“Een mooie bijeenkomst met verschillende perspectieven, verschillende achtergronden, maar wel een hoop gemeenschappelijk. Dus ik denk dat we ermee vooruit kunnen!”

Bedankt aan iedereen die heeft deelgenomen en bijgedragen aan deze waardevolle discussie!