Wat staat er in het eerste advies van de Strategie- en Adviesraad?

Eerder deze maand heeft de Strategie- en Adviesraad (SAR) van het KIN Pact haar eerste advies uitgebracht over prioritering van kennisvragen. De stuurgroep ontving het advies met enthousiasme en nam het dan ook officieel aan. Er is een uitgebreidere publiekssamenvatting en appendix die de achtergronden en overwegingen van de SAR weergeeft, maar in deze blog duiken we in de kern van dit advies en zetten we de implicaties voor het KIN op een rijtje.

Wat is en doet de SAR ook al weer?

De SAR speelt een belangrijke rol binnen het KIN door strategisch advies te geven over welke kennisvraagstukken prioriteit hebben om mee aan de slag te gaan. KIN heeft immers als missie om systeemtransitie te versnellen, maar met welke vraagstukken maken we de meeste impact? En welke activiteiten horen daarbij? De recente bijeenkomst was daarom een belangrijke gelegenheid om richting te geven voor het KIN voor de komende periode.

Opvallend aan dit advies

De SAR heeft haar met haar diverse expertises en perspectieven direct haar meerwaarde bewezen door ons als KIN met een advies te voorzien die niet ‘een antwoord’ op onze vraag was, maar een kompas waarmee het KIN impact kan realiseren. In plaats van een lange lijst aan ingezonden kennisvragen te rangschikken (zoals vorig jaar in brede sessies gebeurde), nam de raad de helikopterview. Daarmee kwam het niet tot een top-tien afgebakende vragen, maar met een top-vier brede opgaves, die overkoepelend zijn aan de lijst van kennisvragen die KIN in 2023 ophaalde.

Dat is bijzonder, want daarmee legt de SAR de vinger op de zere plek. De brede opgaves zijn alle complex, maar juist daarom kan KIN hier van meerwaarde zijn.

Nog opvallender: in haar eigen-wijsheid wees de SAR het KIN erop om niet uit te gaan van de opzet van grote werkprogramma’s. In plaats daarvan zette de raad nadrukkelijk de behoefte van de probleemeigenaar centraal. Daarmee gaf het advies niet alleen richting op inhoud, maar ook werkwijze voor het KIN.

De kern van het advies: de inhoudelijke opgaves

De SAR heeft vier inhoudelijke opgaves geïdentificeerd die aansluiten bij de missie, capaciteiten en positie van het KIN. De opgaves zijn – in willekeurige volgorde – :

  1. Implementatie Water-Bodem-Netwerk sturend beleid.
  2. Adaptatie versus acceptatie.
  3. De kansen van modulaire en granulaire oplossingen.
  4. Voorkomen van afwenteling in tijden van schaarste.

Een toelichting op waarom dit essentieel is en de volledige lijst met aandachtspunten voor het opstellen van de thema’s is terug te vinden in de publiekssamenvatting. De opgaves zijn in de begeleidende appendix uitgewerkt met de vraagstelling, dilemma’s en relatie met reeds bij SAR bekende lopende programma’s. Download de infographic voor een snelle visualisatie van het advies en de beoogde acties.

En nu?

Het uitgebrachte advies is slechts een beginpunt. De volgende stappen zijn om per opgave te verkennen wie de probleemeigenaren zijn en aan te sluiten bij lopende programma’s. Door het breed communiceren van dit advies binnen en buiten het KIN nodigen we stakeholders uit om aanvullende input te leveren. Dit zal helpen om onze strategieën verder te verfijnen en te zorgen dat ze goed aansluiten bij zowel lokale als bredere maatschappelijke behoeften.

Maar een mooiere wereld maken we samen!

Meer info over de aanbevolen opgaves en acties? Je vindt deze in de publiekssamenvatting of de volledige appendix.

Samen met jullie bouwen we zo aan een klimaatneutraal en klimaatbestending Nederland. Het KIN Pact is immers hét netwerk voor het KIN om de samen de vraagstukken rondom transities boven water te krijgen en op te pakken. Dus, heb je ideeën, vragen, of wil je betrokken raken bij de verdere uitwerking van deze opgaves? Neem dan contact op via pact@hetkin.nl.