KIN verrijkt met klimaatwetenschapper Caroline Katsman als wetenschappelijk boegbeeld

Hoogleraar Oceanen & Klimaat prof. dr. Caroline Katsman is 15 december 2024 benoemd tot wetenschappelijk boegbeeld van het Klimaatonderzoek Initiatief Nederland (KIN). Als internationaal gerespecteerd klimaatwetenschapper brengt Caroline Katsman een groot netwerk en brede ervaring met zich mee in het inzetten van kennis uit de fysische klimaatwetenschappen voor urgente maatschappelijke vraagstukken. Samen met hoogleraar sociaaleconomische transities Derk Loorbach, eveneens KIN-boegbeeld, zal zij de komende jaren wetenschappelijk inhoudelijk richting geven aan het KIN. Zij doen dit in samenspraak met algemeen directeur Michiel van den Hout, die de dagelijkse leiding heeft.

Caroline Katsman, betrokken bij het KIN vanaf de oprichtingsfase, richt zich als boegbeeld op het initiëren en het verbinden van fundamenteel onderzoek van het klimaatsysteem met de activiteiten van het KIN en maatschappelijke stakeholders binnen en buiten de KIN-programma’s.

Samenwerking wetenschap en bedrijfsleven

Caroline zal vanaf 2025 als voorzitter optreden bij overleg tussen de universitaire klimaatcentra in Nederland, en de strategische samenwerkingsverbanden van het KIN mede vormgeven en helpen uitbouwen. Het KIN, dat de opdracht heeft de klimaattransitie te versnellen door wetenschap te verbinden met maatschappelijke partijen en het bedrijfsleven, ziet met Caroline Katsman en Derk Loorbach haar inhoudelijk wetenschappelijke pijlers, de fysische klimaatwetenschappen en de transitiewetenschap, stevig in de organisatie geborgd. Caroline Katsman zal voor 1 dag per week aan het KIN verbonden zijn.

Oceaanwervelingen; onderzoek naar onbekende impact

Caroline Katsman is als hoogleraar Oceanen & Klimaat verbonden aan de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen van de Technische Universiteit Delft (TUD) en gastonderzoeker bij het Instituut voor Marien en Atmosferisch onderzoek Utrecht (IMAU) van de Universiteit Utrecht. In haar onderzoek richt zij zich op grootschalige circulatie van oceaanstromingen en de rol die zij spelen in ons klimaat. Caroline Katsman promoveerde aan de Universiteit Utrecht met een onderzoek naar de windgedreven oceaancirculatie deels uitgevoerd bij het KNMI (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut). Van 2003 tot 2013 werkte zij als klimaatonderzoeker bij het KNMI aan de ontwikkeling van scenario’s voor zeespiegelstijging voor de Nederlandse kust ter ondersteuning van beleidsstrategieën voor de kustverdediging, onder meer voor de nieuwe Deltacommissie. Voor haar onderzoek naar de onbekende impact die oceaanwervelingen hebben op  de manier waarop de Atlantische Oceaan reageert op klimaatverandering, ontving zij in 2013 een NWO Vidi-beurs.

Caroline Katsman:

Als klimaatwetenschapper ben ik me al lange tijd bewust van de serieuze klimaatveranderingen en daarbij behorende uitdagingen die ons te wachten staan. Tegelijkertijd is het evident dat er meer nodig is dan alleen de ‘harde cijfers’ die klimaatfysici leveren om deze kennis te vertalen in beleid dat bijdraagt aan een transitie naar een duurzamere samenleving. Het KIN maakt die verbinding en kiest voor een gedurfde, radicaal andere aanpak; een trendbreuk die in mijn ogen hard nodig is en waar ik graag aan bij draag. In de samenwerking met Derk Loorbach merk ik nu al dat deze tandem van klimaat- en transitiewetenschap uitstekend werkt, op inhoudelijk vlak maar bijvoorbeeld ook in het duiden van elkaars’ taalgebruik. Dit  maakt dat het KIN nog efficiënter kan opereren.”

Michiel van den Hout (Algemeen directeur KIN):

Caroline’s kennis van en ervaring in fundamenteel klimaatonderzoek is van onschatbare waarde voor het verder uitbouwen van onze activiteiten en het vergroten van de impact van het KIN. Caroline heeft een sterke staat van dienst in het vertalen van wetenschappelijke kennis in maatschappelijke urgentie en actie. Opgaven waar ook het KIN en onze partners voor staan. De complementariteit van Caroline Katsman en Derk Loorbach als wetenschappelijke boegbeelden stelt ons in staat het KIN inhoudelijk scherp op koers te brengen.”

Derk Loorbach (wetenschappelijk boegbeeld KIN):

“Ik kijk erg uit naar onze samenwerking, als gezamenlijk boegbeeld kunnen we klimaatwetenschap naar maatschappelijke transitie vertalen en dit omzetten in actie. Caroline kan met haar kennis van klimaatverandering en -onderzoek een brug slaan naar de sociale wetenschappen en beleid. We hopen ook de klimaatwetenschap een nieuwe positie te kunnen geven waarin onderzoek zich meer richt op het ondersteunen van transities en van het KIN-team een echte aanjager van klimaattransitie te maken.”

Satellietfoto NASA oceaanwervelingen