Global transitions
Klimaatverandering is een mondiaal probleem, dat mondiale oplossingen vereist. Met het Parijs-akkoord hebben de landen die het meest CO2 uitstoten zich verplicht om landen te steunen die hier het meest onder te lijden hebben. Het KIN onderstreept het belang van deze toezegging. Met het programma Global Transitions (GT) richten we ons op het versnellen van lokale transities in die landen die het minst hebben bijgedragen aan klimaatverandering, maar die het meest kwetsbaar zijn voor de gevolgen.
Onze overtuigingen
- We hebben een verantwoordelijk ten aanzien van landen die zelf weinig hebben bijgedragen aan het klimaatprobleem maar die wel kwetsbaar zijn voor de gevolgen ervan.
- We hebben de plicht om de negatieven gevolgen van de klimaattransities in Nederland op de rest van de wereld in kaart te brengen, te beperken of zelfs om te keren.
- We geloven in wederzijds leren. Kennis groeit door kennisdeling en internationale samenwerking.
- Samen staan we sterker. Internationale samenwerking vergroot onze slagkracht.
KIN verbindt, verbreedt, verdiept en ontsluit kennis voor transities naar een klimaatneutrale en klimaatbestendige samenleving.
Over het programma
KIN Global Transitions draagt bij aan het versnellen van systeemtransities voor een klimaat-neutrale en -rechtvaardige samenleving. We richten ons op regio’s en groepen die zelf weinig hebben bijgedragen aan klimaatveranderingen maar het meest kwetsbaar zijn voor de gevolgen ervan. Dit doen we door het identificeren van kennishiaten en barrières voor kennisoverdracht in de lokale context en hierop te programmeren. We ondersteunen samenwerking tussen verschillende actoren in het systeem, met extra aandacht voor groepen die vaak niet gehoord worden of zich in kwetsbare situaties bevinden. Waar mogelijk wordt de invloed van de Nederlandse (handels)relatie meegenomen.
Gewenste uitkomsten
- Lokale systeemtransities versneld
- Samenwerking tussen praktijk, beleid en kennis versterkt
- Verminderde stimulans voor onduurzame Nederlandse (handels)invloed
Fact sheet
In de downloadbare fact sheet staat kort omschreven waar Global Transitions precies voor staat. Handig om aan stakeholders te kunnen laten zien.
Programmacondities
Vraaggestuurd
- We besteden veel aandacht aan het ophalen van de kennisbehoefte. Dat betekent dat er vooraf een regiofocus wordt bepaald zodat we door lokale actoren de kennisagenda kunnen laten bepalen.
Lokaal eigenaarschap
- We stimuleren lokaal eigenaarschap door lokale onderzoekers of kennisactoren achter het stuur te zetten.
Wederzijds leren
- We stimuleren gelijkwaardige partnerschappen waarin kennisdeling in meerdere richtingen plaatsvindt. Dit doen we door cocreatie en transdisciplinariteit te faciliteren.
Faciliterende omgeving
- We streven naar het overwinnen van obstakels die kennis-ontwikkeling en deling in de weg staan. Zo werken we aan een faciliterende omgeving die het lokale kennissysteem ondersteund.
Wil je je ook inzetten voor een klimaatbestendige wereld?
KIN verbindt, verbreedt, verdiept en ontsluit kennis voor transities naar een klimaatneutrale en klimaatbestendige samenleving. Wil jij je hier ook voor inzetten? Neem contact met ons op.
Maak kennis met de KIN Global Transitions Programma Commissie!
Op 29 augustus was de eerste vergadering van de Global Transitions Programma Commissie (GTPC) zijn eerste vergadering. Vanuit drie verschillende landen besprak de commissie start van de eerste stappen voor het Global Transitions programma binnen KIN. Op onze beurt zijn wij als KIN enthousiast over de samenwerking met deze diverse groep experts, om te zorgen voor innovatieve, co-creatieve en impactvolle KIN-initiatieven.
IPCC: de koppen bij elkaar tegen klimaatverandering
Veel mensen kennen het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) wel van de dikke, doorwrochte rapporten over klimaatverandering die dikwijls de voorpagina’s van kranten halen. Maar wat is IPCC precies, en waar houdt het zich mee bezig?
Rondetafelgesprek over klimaatverandering en systeemtransities in de context van onderzoekssamenwerking tussen Mozambique en Nederland
Begin mei nodigden we Nederlandse en Mozambiquese onderzoekers en ervaringsdeskundigen uit voor een ‘round table’ (rondetafelconferentie). Hierbij stonden klimaatverandering en systeemtransities centraal. Kon je er niet bij zijn en/of ben je benieuwd naar de uitkomsten? In deze blog hebben we de resultaten op een rijtje gezet. Je vindt hier ook de link naar de volledige reflectie.