De 3 hoofdpunten en 2 volgende stappen van het NWO NERA Energy Symposium

Kennisdeling als centraal thema, samen optrekken als uitgangspunt en veel verschillende voorbeelden als inspiratie. Dat was onze workshop op het NWO NERA Energy Symposium van vorige week vrijdag in de notendop.

Over de workshop

Het symposium, dat voor de 2e keer werd georganiseerd en plaatsvond op 2 februari, behandelde het nieuwste onderzoek in energietransitie. Het thema ‘Energietransitie – Samenwerken aan een duurzame toekomst’ benadrukt interdisciplinaire oplossingen en bood een platform voor kennisdeling en netwerkvorming tussen onderzoekers en beleidsmakers.

Wij hadden het genoegen om een Engelstalige workshop te hosten. Tijdens de workshop besproken we een aantal mogelijke manieren waarop KIN de deelnemers zou kunnen faciliteren in het versnellen van de transitie. Denk aan impulse grants, outreach grants, fellowships, hackatons, community building of capacity building.

50 deelnemers gingen interactief aan de slag en kwamen met goede ideeën bij de co-creatie workshop over ondersteuning. Een gemengde groep van afvaardigingen van universiteiten, hogescholen en andere organisaties hebben onderling veel gediscussieerd en veel inzichten gedeeld.

De 3 hoofdpunten

Kennisdeling en kennisuitwisseling was een centraal thema. Het heeft ons veel stof tot nadenken gegeven: kunnen wij helpen met trainingen, tools en grants voor het betrekken van de doelgroep? Hoe kunnen wij helpen met het communiceren met de doelgroep, met de outreach en met valorisatie activiteiten?

Een ander centraal thema bleek het samen optrekken, iets wat bij KIN ook centraal staat. Deelnemers hadden het veel over het mogelijk maken van ontmoeting en leren tussen gelijkgestemden over de organisatiegrenzen heen.

Wat voor ons erg waardevol was, waren de verschillende voorbeelden die genoemd werden. Denk aan high intensive trainingen met eindgebruikers, trainingsprogramma over valorisatie, buddy systeem met communicatieprofessionals, learning community, grants gericht op citizen science en ambassadeurprogramma voor transities.

Next steps

Hier gaan we natuurlijk mee aan de slag. We ontwikkelen een eerste subsidie gericht op samenwerking met praktijkpartners, die we nog dit jaar willen openen. We gaan binnen de kortlopende projecten werken aan grants en/of trainingen gericht op outreach en kennisuitwisseling op het gebied van transities. Ook de andere adviezen nemen we mee in de ontwikkeling van programmering en activiteiten. We blijven altijd benieuwd naar ideeën en suggesties, dus stuur deze vooral naar ons toe via contact@hetkin.nl!