Zoek
Sluit dit zoekvak.

KIN Pact officieel gelanceerd op 18 april

Met een feestelijke lanceringsmiddag bij het Museon-Omniversum in Den Haag ging het Pact van het Klimaatonderzoek Initiatief Nederland (KIN) op donderdag 18 april officieel live. Dit betekent dat maatschappelijke organisaties, overheden, bedrijven en kennisinstellingen vanaf heden kunnen aansluiten bij het transdisciplinaire netwerk dat zich inzet voor het versnellen van systeemtransities.

KIN Pact: Een netwerk om samen de risico’s van klimaatverandering te beperken door systeemtransities te versnellen

Om Nederland klimaatneutraal en klimaatbestendig te maken is systeemverandering noodzakelijk. Overheden, bedrijven, maatschappelijke organisaties en kennisinstellingen voelen de urgentie van verandering. Zij hebben allemaal hun eigen expertise, maar al deze praktische en theoretische kennis is versnipperd, waardoor samen in actie komen lastig is. Voor échte transitie moeten deze verschillende partijen dus bij elkaar komen.

Het KIN Pact is opgericht om daar verandering in te brengen. Door samen kennis te delen, ontwikkelen en toe te passen helpen we de puzzelstukjes bij elkaar te leggen. Zo versnellen we de transitie naar een klimaatbestendig Nederland.

Lid worden van het Pact doe je als organisatie of individu eenvoudig door de missie van het KIN te onderschrijven, namelijk: “KIN verbindt, verbreedt, verdiept en ontsluit kennis voor transities naar een klimaatneutrale en klimaatbestendige samenleving.” Lidmaatschap is gratis en vrijwillig, maar vraagt wel actief commitment. Het Pact is vóór en dóor leden: jullie dus! Om dit inzichtelijk te maken voor elkaar, stel je als lid je eigen individuele ‘pledge’ op. Hierin geef je aan wat jij of jouw organisatie bijdraagt, bijvoorbeeld met tijd, middelen, netwerk of faciliteiten. Vervolgens kan je als lid samen met andere Pact leden meebesluiten wat het Pact gaat doen, mét hulp van het KIN team natuurlijk.

Een inspirerende middag vol kennis en connectie

De locatie was niet toevallig gekozen. Wetenschapsmuseum Museon-Omniversum is de eerste culturele instelling die officieel lid is van het Pact. Als bijdrage stelden zij voor de lancering de ruimtes beschikbaar.  Aankomende directeur Iris van den Akker benadrukte in het plenaire gesprek dat juist het Museon met haar expertise complexe vraagstukken te vertalen naar de maatschappij, de meerwaarde ziet in verbinding met de experts uit de praktijk.

Nieuwe verbindingen leggen klinkt makkelijk, maar is in de praktijk oncomfortabel. Deze spanning werd treffend gevangen in een entreeritueel, verzorgd door Circus Andersom. Bezoekers betraden het museum achterstevoren via een 60 meter lange groene loper. De verbindingen werden in het programma volop ruimte gegeven. Aan de hand van thema tafels gingen de aanwezigen het gesprek aan op de inhoud. Zo werd vast een basis gelegd voor de start van de activiteiten die het KIN Pact voort zal brengen.

Actieplan KIN Pact 2024

In maart 2024 vond de prioriteringssessie met de Pact Strategie- en Adviesraad plaats. De lancering van het Pact is een nieuwe stap in de ontwikkeling van het Pact en het begin van de volgende stap: gefaseerde opstart van werkgroepen en activiteiten. Naast het uitvoering geven aan de kerndoelstellingen van het KIN Pact, ligt de focus in (de rest van 2024) op het opbouwen van een heldere organisatie en processen. We kunnen met zekerheid en trots zeggen dat hier een prachtig begin aan is gemaakt op 18 april!

Word nu lid!

Meer info lees je hier https://hetkin.nl/pact/

En direct inschrijven doe je hier: https://hetkin.nl/pact-inschrijven/