Wij zoeken een wetenschappelijk boegbeeld

Hoe kan het dat de wetenschap al jaren de noodklok luidt over het veranderend klimaat maar dat transities in de samenleving zo langzaam op gang komen? Hoe kan kennis over klimaatverandering het beste benut worden? Hoe kan onderzoek echte gedragsverandering bewerkstelligen? Grote vragen die het startpunt vormen voor de oprichting van het KIN. Het KIN brengt wetenschap, maatschappij en beleid samen om transdisciplinair, missiegedreven en in cocreatie kennis over klimaat te ontwikkelen, te verdiepen, te verbreden en vooral: laten landen in de praktijk. Want er is nu actie nodig!

Het KIN gelooft dat afzonderlijke maatregelen en onderzoek te weinig effect hebben om de klimaatdoelen te behalen en richt zich daarom specifiek op het versnellen van systeemtransities. Een systeemverandering gaat verder dan een technologische verbetering en vereist dat ook ingesleten structuren rondom bijvoorbeeld wetgeving, gedrag en financiering mee moeten veranderen.

De manier waarop kennis tot stand komt moet ook zelf op de schop zodat deze bijdraagt aan praktische toepassing. KIN wil dit doen door partijen in experimentele niet-competitieve vormen bij elkaar te brengen, een breed platform te bieden voor ontmoetingen buiten de eigen silo en programma’s aan te jagen die in het huidige systeem niet of moeizaam van de grond komen.

Om onze werkzaamheden richting te geven zoekt het KIN een wetenschappelijk boegbeeld (0,3 fte): een internationaal erkende expert op het gebied van klimaat(transitie)wetenschap en -beleid, van wie het onderzoek, innovatieve denkwijze en/of leiderschap aanzienlijke invloed hebben op het begrijpen en aanpakken van klimaat gerelateerde uitdagingen.